DESPRE MINE

Sunt consultant educational, profesor, autor de carte pentru copii. Aproape tot ceea ce am făcut și fac în prezent stă sub semnul educației. E ca o spirală, am învățat și învăț mereu, și în același timp, după un timp, am început să dăruiesc și altora din ceea ce știu.

Cumva, școala face parte din ADN-ul meu.

Am terminat un colegiu (Waldorf), apoi o facultate (profilul științele educației, evident) și încă sunt studentă (la doctorat, ce-i drept).

Aproape întotdeauna sunt înscrisă la cel puțin un curs de formare. Ultimul absolvit a fost anul trecut, The Science of Happiness – BerkeleyX.

AȘADAR, CE SUNT?

Sunt consultant educational, consilier pentru dezvoltare personală, facilitator pentru învățare permanentă. (da, toate au legatură cu educația, cum altfel?).

Am o formare de 4 ani în analiza tranzacțională la Yorkshire Training Center. Din analiza tranzacțională (care deși pare ceva contabil, e o teorie explicativă a personalităţii) am preluat modele si tehnici de comunicare, metode de prevenire și gestionare a violențe, am învățat despre jocurile psihologice și triunghiuri dramatice. A fost momentul meu de cotitură, în care am trecut de la rolul de profesor la a fi trainer și consultant educațional cu practică privată.

Cred că e important de spus că sunt (și) învățătoare cu drept de predare în două alternative educaționale – Waldorf și Step by Step.

Așa reușesc să rămân ancorată în realitatea școlii românești. Înțeleg fiecare poziție – a părintelui care își dorește un firesc al școlii care pare mai degrabă un lux în România, al profesorului de multe ori golit de resurse, pentru că prea multe i se cer tot lui și… a copilului, care ar vrea să fie înțeles, acceptat – să fie școala și despe el, nu numai despre examene si programă.


CE NU SUNT / CE NU FAC

Nu sunt psiholog. Terenul meu de joacă și de creștere este cel educațional. Dacă ești în căutarea unui psiholog, pentru tine sau pentru copil, s-ar putea să am niște recomandări – scrie-mi.

Nu repar copii. (Nu au de altfel nevoie de asta). Lucrul cu mine e o călătorie împreună. Încrederea e ingredientul cheie pentru a porni la drum.

ÎN CE CRED

 

Cred că fiecare copil, fiecare adult pe care îl întâlnesc a avut parte deja de câteva momente de glorie, chiar dacă nu cele așteptate de prieteni sau familie. Un moment de glorie pentru mine a fost în 2017, când fost selectată să particip la o formare în robotică educațională în Belgia, la Agenția Spațială Europeană.

De ce e important asta? Pentru că uneori nu știm să recunoaștem momentele bune din viața noastră, le bagatelizăm, le băgăm sub preș. Poate părea ciudat, dar uneori provocarea nu este să îți schimbi viața, ci să schimbi cum te uiți la viața ta.

Cred ca avem puterea de a ne schimba, cu toții, avem puterea de a ne reinventa, indifderent de vârstă. Mai greu e atunci când ne dorim să se schimbe cei de lângă noi.

Și mai cred ca nu e niciodată prea târziu ca să fii bine cu tine. Starea de bine autentică are ceva molipsitor – se răspândește cu sau fără mască – în familie, în grupul de la școală sau de la serviciu.